Generalitati

Formulare europene în domeniul securităţii sociale

Pentru statele UE/SEE şi Elveţia sunt reglementate strict totalizarea perioadelor de asigurare şi exportul prestaţiilor sociale în materie de şomaj, asigurându-se astfel protecţia persoanelor şomere.Până la data de 1 mai 2014, instituţiile competente pot continua să folosească vechile formulare E 301 şi E 302, alături de noile formulare U 1 şi U2/U3.
Instituţia din România competentă pentru eliberarea formularelor de mai sus este agenţia judeţeană pentru ocuparea forţei de muncă din raza de domiciliu sau reşedinţă a solicitantului.
Pe teritoriul statelor UE/SEE, are competenţă pentru eliberarea formularelor de mai sus instituţia omoloagă AJOFM.
Informaţii suplimentare sunt disponibile la adresa: http://www.anofm.ro/relatii-internationale

Stimularea încadrării în muncă a elevilor şi studenţilor

Agenţia Naţională pentru Ocuparea Forţei de Muncă aminteşte angajatorilor că pot beneficia de un stimulent financiar lunar, în valoare de 250 lei, acordat din bugetul asigurărilor pentru şomaj, pentru fiecare elev şi student încadrat în muncă. Angajarea elevilor şi studenţilor se poate realiza pe perioada vacanţelor, iar stimulentul financiar se poate acorda pentru o perioadă de maximum 60 de zile lucrătoare într-un an calendaristic, pentru fiecare elev şi student pentru care s-a încheiat contract individual de muncă. Diferenţa dintre stimulentul lunar acordat şi salariul realizat se suportă de către angajator din fonduri proprii.
Beneficiazã de stimulentul financiar lunar prevãzut mai sus angajatorii care încadreazã în muncã elevi şi studenţi în baza:
a) unui contract individual de muncã pe duratã determinatã, egalã sau mai micã decât durata vacanţei, încheiat în condiţiile legii, cu normã întreagã sau, dupã caz, cu timp parţial;
b) unui contract de muncã temporarã, numai dacã durata misiunii de muncã temporarã este egalã sau mai micã decât durata vacanţei.
În cazul tinerilor în vârstã de pânã la 18 ani, contractul individual de muncã încheiat cu durata timpului de muncã de 6 ore pe zi şi de 30 de ore pe sãptãmânã se considerã încheiat cu normã întreagã.
Pentru a beneficia de acordarea stimulentului financiar menţionat, angajatorii trebuie să încheie o convenţie cu agenţia pentru ocuparea forţei de munca judeţeană, respectiv a municipiului Bucureşti, în termen de 30 de zile de la data angajării elevilor şi studenţilor.
Stimulentul lunar acordat este egal cu 50% din valoarea indicatorului social de refeinţă al asigurărilor pentru şomaj şi stimulării ocupării forţei de muncă în vigoare.
Nu beneficiază de stimulentul financiar:
a) angajatorii care încadreaza în muncă elevi şi studenţi anterior datei de începere a vacanţei stabilite potrivit legii, pentru elevii şi studenţii respectivi;
b) angajatorii care au beneficiat, pentru elevii şi studenţii respectivi, de stimulentul financiar prevăzut în lege pentru o perioada de 60 de zile lucratoare în cursul anului calendaristic.

Angajatorii interesaţi se pot adresa pentru informaţii suplimentare la sediile agenţiilor judeţene pentru ocuparea forţei de muncă, ale căror date de contact sunt disponibile la adresa: http://www.anofm.ro/contacteaza-ne

 

 

Programul de audiente

Presedintele ANOFM are urmatorul program de audiente: in prima si a treia Miercuri din luna, incepand cu ora 12:00.

Emite conţinut
pageTracker._trackPageview();